top of page
Search

Avantajele regimului de declarare derogatoriu pentru contribuabilii cu activitatea suspendată

usefanrepa


Regimul de declarare derogatoriu se solicită de contribuabili/plătitori prin depunerea unei cereri la organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală aceştia sunt înregistraţi ca plătitori de impozite, taxe şi contribuţii.


Odată cu cererea de acordare a regimului de declarare derogatoriu se depune dovada înscrierii inactivităţii temporare la registrul comerţului, respectiv o copie a extrasului de registru emis de către oficiul registrului comerţului privind starea societăţilor, referitoare la suspendarea temporară a activităţii acestora.




cerere de acordare a regimului de declarare derogatoriu



Este greșită o astfel de abordare, deoarece regimul derogatoriu incetează la data aprobată pentru încetarea acestuia, prin urmare contribuabilul/plătitorul va reintra din oficiu în regimul normal de declarare.


154 Cerere pentru utilizarea unui certificat calificat și acordarea drepturilor de administrator de cont (OPANAF 4156/2017). Formular. Pentru utilizarea serviciului de acces controlat la Registru, existent pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, persoanele desemnate de către producător, importator sau persoana juridică română care achiziționează din statele membre ale Uniunii Europene aparate de marcat electronice fiscale, respectiv distribuitorul autorizat efectuează următoarele operațiuni:a) în vederea obținerii drepturilor de administrator de cont al serviciului de acces controlat la Registru, persoanele desemnate transmit, în format electronic, documentul de confirmare a certificatului calificat, semnat digital de către solicitant și confirmat prin semnătura electronică a autorității de certificare, în conformitate cu instrucțiunile de utilizare a serviciului de acces controlat la Registru;b) în vederea obținerii drepturilor de administrator de cont al serviciului de acces controlat la Registru, persoanele desemnate transmit acest formular în format electronic, în conformitate cu instrucțiunile de utilizare a serviciului de acces controlat la Registru. Cererea pentru utilizarea unui certificat calificat și acordarea drepturilor de administrator de cont se listează, se semnează, conform legii, și se depune de către persoana împuternicită la organul fiscal competent;c) cererea în format hârtie va fi însoțită de următoarele documente:- documentul de identitate a solicitantului, în original și în copie;- documentul eliberat de producător, importator sau persoana juridică română care achiziționează din statele membre ale Uniunii Europene aparate de marcat electronice fiscale, respectiv distribuitorul autorizat, din care rezultă dreptul de administrator de cont al solicitantului la serviciul de acces controlat la Registru;d) persoanele desemnate de către producător, importator sau persoana juridică română care achiziționează din statele membre ale Uniunii Europene aparate de marcat electronice fiscale, respectiv distribuitorul autorizat, care dobândesc calitatea de administrator de cont, efectuează înrolarea/revocarea electronică a utilizatorilor serviciului de acces controlat la Registru din cadrul propriei unități, precum și din cadrul unităților acreditate pentru comercializare și/sau service, folosind aplicația "Serviciul de acces controlat Registru".


162 Decizie privind aprobarea/respingerea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu (OPANAF 889/2016). Formular. Se emite de compartimentul de specialitate al organului fiscal în baza Referatului privind soluționarea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu, prevăzut în anexa nr. 2 la Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 889/2016, prin care se propune aprobarea sau respingerea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu.


Referat privind soluționarea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu (OPANAF 889/2016) Formular. Referatul privind soluționarea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu prin care se propune aprobarea sau respingerea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu și în baza căruia se emite Decizia privind aprobarea/respingerea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu.


Notificare privind încetarea regimului de declarare derogatoriu (OPANAF 889/2016) Formular. Se comuică contribuabilului/plătitorului în situația în care, în perioada aprobată pentru aplicarea regimului de declarare derogatoriu, organul fiscal constată neîndeplinirea condițiilor și contribuabilul/plătitorul va reintra în regimul normal de declarare.


Situația operațiunilor de tranzit unional/comun efectuate în cele 12 luni precedente și Situația operațiunilor de tranzit unional/comun estimate a fi efectuate, prevăzute la art. 12 alin. (2) lit. h) și i) din Normele tehnice privind autorizarea emiterii de titluri de garanție izolată, utilizarea garanției globale și a exonerării de garanție în cadrul regimului de tranzit unional/comun, aprobate prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.889/2016 (OPANAF 1889/2016). Formular. Însoțește cererea de solicitare a autorizației de utilizare a garanției globale/exonerării de garanție.


Pentru a scăpa de obligația depunerii declarațiilor fiscale, societatea poate opta pentru intrarea în inactivitate temporară, anunțată organelor fiscale și înscrisă în registrul comerțului. Durata inactivității nu poate depăși însă trei ani. Astfel, potrivit precizărilor art. 101 alin. (4) din Codul de procedură fiscală, în caz de inactivitate temporară sau în cazul obligațiilor de declarare a unor venituri care, potrivit legii, sunt scutite de la plata impozitului pe venit, organul fiscal central poate aproba, la cererea contribuabilului, alte termene sau condiții de depunere a declarațiilor fiscale, în funcție de necesitățile administrării obligațiilor fiscale. Asupra termenelor și condițiilor va decide organul fiscal central potrivit competențelor aprobate prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.


Conform Procedurii de aprobare a regimului de declarare derogatoriu, legiferată prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 889/2016, societățile care își înregistrează inactivitatea temporară la Oficiul Național al Registrului Comerțului pot opta pentru regimul de declarare derogatoriu. Acest regim se solicită de contribuabili la organul fiscal în a cărui evidență fiscală sunt înregistrați ca plătitori de impozite, taxe și contribuții, prin depunerea unei cereri, împreună cu dovada înscrierii inactivității temporare la registrul comerțului, respectiv o copie a extrasului de registru emis de oficiul registrului comerțului privind starea societății referitoare la suspendarea temporară a activității acesteia.


În cererea de acordare a acestui regim, contribuabilul declară pe propria răspundere că îndeplinește primele trei condiții dintre cele enumerate mai sus și menționează perioada pentru care face solicitarea.


În situația în care, în perioada aprobată pentru aplicarea regimului de declarare derogatoriu, organul fiscal constată neîndeplinirea condițiilor menționate mai sus, persoana impozabilă va reintra în regimul normal de declarare. În acest caz, organul fiscal competent va notifica contribuabilul cu privire la încetarea regimului de declarare derogatoriu.


Prelungirea perioadei de aplicare a regimului de declarare derogatoriu este posibilă numai după aprobarea unei noi cereri de acordare a sa, cu respectarea procedurii și a condițiilor prevăzute în Ordinul președintelui ANAF nr. 889/2016.


Pe perioada supusă regimului derogatoriu se menține obligativitatea întocmirii situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile, în conformitate cu prevederile Legii contabilității.


In Monitorul Oficial al Romaniei nr.203/18 martie 2016 a fost publicat OPANAF nr.889/2016, privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu. Actul normativ mentionat abroga OPANAF nr.1.221/2009 privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr.415/17 iunie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare.


Atentie!: Societatile comerciale care isi suspenda activitatea la Registrul Comertului nu sunt supuse automat regimului de declarare derogatoriu, daca nu au solicitat sau nu au obtinut acest regim de la organul fiscal.


In lipsa acestei aprobari, a regimului derogatoriu de declarare, societatea trebuie sa depuna declaratiile fiscale aferente acelor obligatii fiscale cu care figureaza in vectorul fiscal, chiar daca aceste obligatii de plata sunt zero.


Dupa aceasta etapa, se va merge la Administratia Financiara in zona in care firma isi are sediul social, pentru regimul de declarare derogatoriu,astfel contribuabilul se va putea prevala de acest regim simplificat de depunere a declaratiilor fiscale incepand cu data emiterii de catre ANAF a deciziei de aprobare a cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu.


Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, dovada suspendarii activitatii eliberate de Oficiul Registrului Comertului se depune la ANAF, cu precizarea ca regimul de declarare derogatoriu este conditionat de indeplinirea cumulativa a unor conditii enumerate in Ordinul ANAF 1221/2009, printre care se numara si plata la zi a obligatiilor fiscale.


Obtinerea regimului derogatoriu de la ANAF nu este o etapa a suspendarii activitatii, care se obtine in momentul ce se da hotararea de la Registrul Comertului, astfel la Administratia Financiara se depune un alt dosar, insotit de anumite declaratii, totul pentru a obtine un regim derogatoriu de depunere a declaratiilor fiscale trimestriale, asa incat, la sfarsitul anului, in loc de aceste declaratii sau de bilant pe 0, se depune o declaratie conform careia nu desfasori activitate. 2ff7e9595c


1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page